Count per Day

  • 18561Totale vertoningen:
  • 37vertoningen vandaag:
  • 580vertoningen per maand:
  • 18Bezoekers per dag:
  • 0Bezoekers op dit moment online:

Fietspuzzeltocht 2018

Fortuna Fans Fietspuzzeltocht 2018 uitermate geslaagd. 

(Bron website Fortuna Wormerveer)

Kon het vandaag eigenlijk mis gaan? De zon stond stralend aan de lucht, de wind zorgde voor verkoeling en drie mannen met bijzondere hersenspinsels zorgden voor een mooie rondtocht door de omgeving. De belangstelling voor dit soort echte clubgebeurtenissen blijkt onveranderd groot. Liefst 29 equipes wilden de ‘marteling’ geheel vrijwillig ondergaan. En zoals altijd kan er maar één winnen. In dit geval de equipe Willem en Denise Gooijer. Hulde voor het duo!

De ochtend opende eigenlijk al fout. Vanwege het gebrek aan contant geld in de Klinkenknip was een bezoek aan één der weinige pinautomaten in Wormerveer noodzakelijk. De puzzeltocht opende meteen al op de Zaanweg. Want wat doe je als er een dame voor je is die zegt voor haar dementerende tante geld te pinnen maar de juiste code kwijt is?

Ruim op tijd verzamelden de fietslustige puzzelaars zich in het JWF Göbelpaviljoen. Op de tennisbaan was het al een drukte van belang, maar dat lieten alle fietsers links liggen terwijl het toch echt aan de rechterkant van de weg gebeurde.

Snel raakte het clubhuis vol en ook het terras was een gewilde plaats ter voorbereiding op de tocht der tochten. Pas op het moment dat ceremoniemeester Glas Roy het sein ‘it giet oan’ geeft gaan de oudere fietsers de weg op. In hun kielzog al vlot een hele armada aan fietsers. Al snel doemde een probleem op. Want wie niet echt met Fortuna verweven is kon de vraag ‘wat hebben we hier achter de hand’ niet beantwoorden met ’t Reserve Blik.
Voor Zaanlandiaan Gerrit de Louw echter geen probleem. Zijn jeugd en eerste seniorenjaren stonden hem nog helder op het netvlies. ‘Ik heb er zelfs nog in getraind!’. De ooit veel scorende spits in het WFC kampioenselftal uit de jaren ’60 en ’70 vertoeft nu bijna dagelijks in de nissenhut. ‘Maar ik heb nooit op dat bord naast de deur gekeken!’

Vervolgens trok de stoet Krommenie in waar Café De Roemer gezien moest worden evenals een eetcafé. Ook de nodige hondenpoten moesten geteld worden en dat de Kringloopbroers uit Assendelt gevolgd kunnen worden via Facebook en Instagram weten alle deelnemers nu. Na wat omzwervingen en paardenkoppen en bakkerij Dirkson de eerste controlepost waar een ballonnetje geprikt moest worden.

Het vervolg leidde langs de Veenpolderdijk met zicht op lieftallige woningen en dito tuinen. Aan dat water De Delft legio bankjes, maar slechts één die aan Herman toebehoorde. Na de Tijgeest langs bij wat vroeger Cor Hos was en op naar de volgende controlepost die was gesitueerd bij de gastvrije familie Starreveld. Of er daadwerkelijk munten op het schoteltje bij het toilet zijn gedeponeerd vermeld het logboek niet.

Na die bak water – met daarin nota bene nog een poster van de Herdgang én Martin de Groot – op naar pontje Buitenhuizen. De weg daar naar toe was voor de niet elektrisch pedalerende deelnemers een stevige klus. De wind had er vrij spel. Het rustpunt bij de familie KoffiePost maakte echter veel goed. Al daar zittend zou je bijna vergeten verder te fietsen.

Langs de resten van onze maatschappij kwamen we uiteindelijk aan in Nauerna. Onderweg bleken kilometerpalen te staan met cijfers. Niet iedereen heeft die gezien…..Streepjes op een bord om een ruiterpad aan te geven…….maar wat is nu precies een streep?

Van Nauerna is het naar Westzaan niet zo moeilijk. Via het rode fietspad in de onderdijk liep de aangewezen weg. Niet zo moeilijk? Althans…………dat zou je verwachten. Menigeen kwam nu echter op geheel andere wijze in Westzaan. Allemaal weten we nu wel dat schaatsclub Lambert Melisz in hetzelfde jaar (1907) werd opgericht als Fortuna Wormerveer.

Fietsend door dat lintdorp de vraag hoe lang het duurt eer je bij de molen bent. Dat bleken zes minuten gaans te zijn. Vooral dat ‘gaans’ was van eminent belang.

Via het Weiver en de Febo kwam het gezelschap uiteindelijk terecht bij Beer (met zijn bionische been in het wit) en Thecla. En ja…..het vlaggetje ten teken dat er een controlepost aanwezig was stond aan de rechterkant. De hele post was echter op links gesitueerd. Menigeen heeft staan dubben: klopt dit nu wel of niet. Hoezeer Thecla ook heel enthousiast én overtuigend haar best deed een ieder gerust te stellen heeft niet iedere equipe de stok geworpen.

Via nog wat al dan niet lastige vragen kwam het Fortuna Fans peloton uiteindelijk toch weer terecht bij de start- en finishlocatie. Daat wachtte nog één vraag. Hoeveel strafschoppen er in de voorronde van het WK2018 waren genomen. Iemand riep al meteen heel hard dat het antwoord 24 luidde zonder de vraag te kennen. Hoe frappant is het dan dat diezelfde bruller met vijf als antwoord komt?

De uitleg was als vanouds voer voor discussie. Het organiserende trio wist zich als alle jaren goed staande te houden. Het wachten op het grote moment zorgde traditioneel voor de nodige spanning, teleurstelling, berusting en opwinding. Deze editie weer diverse debutanten die werd aangeraden moed te blijven houden en zich niet te laten ontmoedigen. Het koppel Jan Waal/Coba Mooi eindigde op de 22e plaats. De bijna lege accu van Coba schijnt daar van invloed op te zijn geweest?

De Top Tien opende met een sterk trio. Cor & Marjo, Coos en Mieke en Rimmy en Kees vormden een mooi koppel op de fiets én in de eindstand. Coos zal volgende keer ongetwijfeld een fiets met verlengsnoer inzetten als vervoersmiddel….

De Top Drie geeft eigenlijk al jaren een vertrouwd beeld. Hoe dat kan? Die vraag kan niet beantwoord worden. Hoe dan ook waren Willem en zijn Denise de absolute winnaar! Een groot applaus gaf aan dat iedereen het daar volledig mee eens was.

Tot slot van het samenzijn bedankte Fortuna Fans preses John alle mensen die hun steentje hadden bijgedragen aan het welslagen van deze bijzondere verenigingsdag. Heel voorzichtig wierp hij al een blik vooruit. Volgend jaar bestaat de supportersvereniging De Fortuna Fans 90 jaar. Dat betekent de natuurlijk de nodige festiviteiten. De fietspuzzeltocht zal daar beslist onderdeel van uitmaken. De grote vraag is nu al waar de start dan zal plaatshebben. Op z’n minst 25 kilometer van ons sportcomplex verwijderd. Moet u voor de aardigheid eens gaan bekijken waar we dan allemaal terecht kunnen komen!

Vanzelfsprekend nog even wat plaatjes ‘uit het veld’ maar bovenal een groot woord van dank aan de organisatoren én deelnemers aan dit spektakel. Het was weer een heerlijke middag.